Connect with us

INTERVIU EXCLUSIV! De vorbă cu Mihai Turda: “Bunicul meu Petre Petruse a fost modelul după care m-am ghidat“! Lucruri NEȘTIUTE din viaţa artistului

Interviuri

INTERVIU EXCLUSIV! De vorbă cu Mihai Turda: “Bunicul meu Petre Petruse a fost modelul după care m-am ghidat“! Lucruri NEȘTIUTE din viaţa artistului

Mihai Turda, un cunoscut cantaret de muzica populara din Bistrita Nasaud, are deja un album lansat, „Pe urmele bunicului”, videoclipuri care sunt prezente la televiziuni şi pe reţelele de socializare, fiind în acelaşi timp solicitat la petrecerile din tara si strainatate. A facut parte din Grupul „Icoane” coordonat de universitarul Ioan Bocşa, timp de 4 ani, si este nepotul lui Petre Petruse, care a fost și este un artist consacrat în muzica populară. Afla lucruri nestiute din viata artistului, in interviul de mai jos, in exclusivitate pentru HeyNews.ro

HeyNews.ro: Salut, Mihai Turda! Cărui loc îi spui acasă și de unde începe povestea cantecului popular?

MIHAI TURDA: Salut, m-am născut în Mun. Bistrița dar am copilărit în Chiraleș cu bunicii mei. Vin dintr-o familie modestă, care în urma cu 15 ani a plecat în Italia din motivele care obligă mare majoritate a românilor să plece, necesitatea financiară. Deși am fost plecat mult timp din România, dragostea pentru muzica populară și pentru tradiții m-a făcut să nu îmi pierd speranța că într-o zi mă voi reîntoarce la casa mea, acasă fiind România.

HeyNews.ro: Cum a intrat muzica populară în sufletul tău? A existat un model artistic după care te-ai ghidat?

MIHAI TURDA: Este un subiect sensibil, bunicul meu Petre Petruse care a fost și este un artist consacrat în muzica populară, a avut un rol foarte important în viața mea. Amintesc că aveam 4-5 ani, fiind foarte solicitat el era tot timpul plecat, știm destul de bine că dragostea între bunici și nepoți este foarte mare, să vă povestesc ce făceam eu: Aveam niște boxe și o combină care citea Cd-uri, lângă găsisem un CD cu negativele melodiilor a bunicului, m-am gândit că pot și eu să fac ce face el și am început să cânt pe negative, era mai mult sub formă de joacă, nu știam versurile, nu știam liniile melodice… El a fost modelul după care m-am ghidat, el a fost persoana care mi-a lăsat repertoriul său să îl cânt.

HeyNews.ro: Ai urmat cursuri de canto, ai făcut vreo școală de muzică sau totul a venit nativ?

MIHAI TURDA: Primul meu contact din punct de vedere formal cu muzica a fost în școala generală, unde am cântat la saxofon și unde mi-am însușit bazele teorii muzicale. Am urmat în anii de liceu timp de 2 ani studii de canto modern la o academia privată care se numea GERUNDIA. Profilul liceului la care am învățat era specializat în psiho-pedagogie, studii care m-au ajutat mult în dezvolatarea și întreținerea relațiilor interpersonale. În liceu făceam câte zece ore de muzică, pentru că era relevant să înțelegem cât de importantă muzicoterapia. Studiile superioare le-am continuat în Cluj, la Academia de Muzică GHEORGHE DIMA secția Pedagogie Muzicală, care le-am aboslvit în anul 2017.

HeyNews.ro: De la cine ai moștenit talentul de a cânta?

MIHAI TURDA: L-am moștenit, cum spuneam mai sus, de la bunicul meu Petre Petruse.

Mihai Turda si bunicul sau, Petre Petruse

HeyNews.ro: Care ar fi lucrurile pe care ar dori să le cunoască un interpret de muzică populară fie el la început de drum sau chiar consacrat?

MIHAI TURDA: Eu cred că cel mai important lucru este ca fiecare să fim realiști, fiecare dintre noi dacă ne facem o autoanaliză putem să știm care sunt calitățile noastre și care este adevarata noastră valoară pe o scară ierarhică. Trebuie să fi modest, dar acea modestie care te face să fi ferm când crezi că punctul tău de vedere este corect și modestia care te obligă să stai în banca ta dacă nu ai dreptate.

HeyNews.ro: Ai un repertoriu frumos. Cui ar trebui să îi mulțumești din punctul acest de vedere?

MIHAI TURDA: Mi-ar fi foarte greu să scriu toate persoanele cu care am colaborat de când am început să cânt. Foarte multe melodii mi-au fost lăsate de bunicul meu, este o adevărată avere, pentru că soliștii ca să găsească cântece autentice în ziua de astăzi trebuie să le culeagă de pe sate uitate de lume.

HeyNews.ro: În ceea ce privește realizările personale te ghidezi după principiul puțin și bine sau te ghidezi după alte principii?

MIHAI TURDA: Vă explic cum văd eu SUCCESUL. Imaginați-vă succesul ca o scară cu multe trepte, un artist trebuie să pornească de jos. Când va parcurge aceste trepte artistul se vei da de obstacole, probleme care îl vor ajuta să își facă experiență, acea experiență care îl va susține când va fi sus. Ce ar însemna să fie acel artist la un nivel foarte înalt fără experiență?! Să eșueze, pentru că nu are experiența necesară de care menționam mai sus.

HeyNews.ro: Ce ne poți spune despre costumele tale populare? Cât de vechi sunt, de unde le ai și cine te-a ajutat să le procuri?

MIHAI TURDA: Primul meu costum l-am primit din partea părinților când avea 11 ani, mi-l făcuseră cadou de la d-na Virginia Linu din SALVA, renumită artistă în acest domeniu. Mamă, îmi aduc aminte cât de mari îmi erau, cismele, cămașa… Eram foarte mândru că purtam Clop cu pană de păun. Dupa ani, acest costum deja îmi rămăsese mic și m-am gândit să caut în lada de zestre bunicului, i-am luat o cămașă din zona de câmpie care am modificat-o după mărimea mea.

HeyNews.ro: Cum ai descrie în câteva cuvinte ceea ce faci tu?

MIHAI TURDA: Pot să spun că ce fac, pentru mine înseamnă totul. Muzica pentru mine înseamnă o metodă de comunicare a emoțiilor, când este pe șcenă, un artist trebuie să transmită publicului care stă în fața lui și ascultă.

HeyNews.ro: În afară de muzică populară, ce alte genuri de muzică mai abordezi?

MIHAI TURDA: Având în vedere că merg la multe evenimente, trebuie să cânt mai multe genuri de muzică, pentru că oameni sunt diferiți, fiecare preferă un gen muzical. Cânt muzică ușoară, populară, de petrecere, etno, dacă este nevoie chiar și muzică străină.

HeyNews.ro: Cum te-ai descrie în câteva cuvinte? Cu ce crezi ca te diferențiezi față de ceilalți artiști din muzică populară?

MIHAI TURDA: Sunt o persoană ambițioasă, încăpățânata, perseverentă. Nu îmi place să îmi propun un lucru și sa nu il onorez sau cel puțin să îl las pe jumătate terminat, devine pentru mine asta o frustrare și în stres. Prin ce e mă diferențiez?! Toți suntem diferiți, fiecare avem particularități noastre cu bune și cu rele. Să nu luați drept banal următorul răspuns pe care o să vi-l dau, eu mă diferențiez de ceilalți pentru că sunt MIHAI TURDA.

HeyNews.ro: Câte albume de muzică populară ai scos până în prezent? Și pe când noi albume?

MIHAI TURDA: Pana în pezent am scos un album. Primul meu album este de muzica populară, se intitulează „Pe urmele bunicului” și a fost lansat în 2013. Vreau să lansez cât de curând un album cu muzică de petrecere, special pentru toți cei care mă iubesc.

HeyNews.ro: Ai renunța la muzică pentru altă carieră, într-un alt domeniu?

MIHAI TURDA: Doamne NUUU, nuștiu ce m-aș face în momentul de față dacă nu aș mai putea cânta. Înaintea de a fi solist, îmi doream să fiu fotbalist dar în momentul de față nu aș da muzica pentru nimic in lume. Cred că dacă s-ar întâmpla ceva, m-aș face profesor de muzică.

HeyNews.ro: A fost vreun moment în cariera în care ai fost gata să renunți? Dacă Da, ce te-a făcut să mergi mai departe?

MIHAI TURDA: Da, s-a întâmplat și nu o singură dată. Este o utopie să mulțumești pe toată lumea prin arta pe care o practici. Eu sunt o persoană care vrea să mulțumească pe toată lumea, când văd că asta nu este posibil asta mă stresez și mă demoralizez. Ce mă face să nu mă opresc și mă susține, este faptul că am mai mulți oameni care mă iubesc decât cei care nu apreciază munca mea. Mă consolez cu faptul că acel număr mare de persoane care mă iubesc compensează și pentru ceilalți.

HeyNews.ro: Care este cel mai inedit moment pe care l-ai trăit în cariera ta de interpret?

MIHAI TURDA: Eu traiesc la maxim momentele de pe șcenă. Cel mai inedit moment pentru mine a fost când am aflat că am trecut preselecția și am intrat în ansamblul d-nului prof. Ioan Bocșa, ansamblu cu care am colaborat timp de patru ani.

HeyNews.ro: Ce ne poti spune despre viața ta privată? Iubești? Ai iubită?

MIHAI TURDA: Pot să spun că am o viață destul de echilibrat, de ce „destul”? Pentru că am un program foarte încărcat și este greu să respect cu strictețe programele normal. Iubesc oamenii în general, chiar dacă este foarte greu să lucrezi cu ei, deoarece fiecare om gândește și are ideologiile de viață proprii. Am o prietenă pe care o iubesc și o respect mult, îmi înțelege programul, îmi înțelege ieșirile din fire cauzate de oboseală, de stres, etc… Este alături de mine la bine si la greu.

HeyNews.ro: Ce mesaj ai pentru oamenii care te ascultă și îți iubesc muzica? Unde îți pot scrie cei care te admiră?

MIHAI TURDA: Vreau să le mulțumesc celor care sunt aproape de mine și mă susțin, îi iubesc pe fiecare în parte. Pentru cei care mă admiră am mult surprize muzicale, care vor putea fi urmărite pe pagina mea de Facebook Mihai Turda, pe Instagram și pe canalul meu de YouTube. Pe aceste rețele de socializare o să răspund și la mesajele venite din partea tuturor.

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.HeyNews.ro acele mesaje, comentarii, opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.

comentarii

Daca ai un subiect despre care vrei sa scriem sau ai surprins imagini foto sau video cu o vedeta scrie-ne pe adresa de e-mail contact@heynews.ro.

Lasa Comentariu

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai Multe in Interviuri

To Top
error: Contentul este protejat!