Connect with us

HeyNews.ro

Loredana Groza a câştigat DEFINITIV procesul cu Gabi Luncă. Câţi bani va primi despăgubire jurata de la Vocea României

Vedete

Loredana Groza a câştigat DEFINITIV procesul cu Gabi Luncă. Câţi bani va primi despăgubire jurata de la Vocea României

Loredana Groza a castigat procesul cu Gabi Lunca, dupa ce a fost data in judecata in 2012 de catre cantareata de muzica lautareasca. Magistraţii Tribunalului Ilfov i-au dat marţi câştig de cauză. 

Gabi Lunca sustinea ca Loredana Groza a folosit fara drepturi o piesa din repertoriul ei. Dupa 6 ani de procese, cantareata de muzica lautareasca a pierdut procesul cu Loredana Groza, iar acum e buna de plata.

Piesa „Intr-o zi la poarta mea” este din folclorul romanesc. Asta inseamna ca oricine o poate canta, informeaza adevarul.ro. Decizia este definitivă şi irevocabilă, aşa că Gabi nu mai are nici o portiţă de scăpare. Cantareata trebuie sa ii plateasca Loredanei Groza suna de 22.000 de euro sau 102.000 lei. Disputa celor doua a inceput in octombrie 2012.

„Nu am comentat niciodată public pe parcursul procesului decizia doamnei Gabi Luncă de a mă da în judecată. Am un mare respect pentru munca fiecărui artist din orice domeniu, cum am un respect şi o dragoste imensă pentru folclor, pe care mi-am dorit mereu să-l aduc în actualitate, să-l fac „cool“ şi pentru generaţiile noi. Folclorul reprezintă identitatea şi rădăcinile noastre şi-l cânt cu o mare bucurie în faţa publicului de toate vârstele. În instanţă au fost specialişti care au vorbit despre originile acestei piese şi despre dreptul public de a fi folosită, noi ca artişti vorbim pentru public prin emoţiile spectacolelor noastre“, a spus Loredana.

Dr. Marian Lupaşcu, cercetator ştiinţific grad I cu activitate de peste 25 de ani în domeniul cercetării patrimoniului cultural imaterial, a făcut următoarele precizări: „Mai multe piese asemănătoare, aparţinând speciei cântec de mahala, circulă în folclorul urban din Muntenia, variantele fiind atestate de la jumătatea secolului al XX-lea sub titlurile „Aseară, la poarta mea“, „Într-o zi, la poarta mea“, „Într-o zi, în calea mea“, „Ciririp“, „Cip-cirip“, cântate de diverşi performeri. Prioritatea indubitabilă a înregistrării aparţine variantei Romică Puceanu şi este evidenţiată şi de indicativele matriţelor. Dacă piesa ar fi fost compoziţie proprie, Romică Puceanu ar fi declarat-o ca atare, în 1982, însă Romică Puceanu a declarat-o, fapt consemnat în arhive, ca făcând parte din folclor. Este demonstrat ca piesa în litigiu aparţine folclorului urban şi, din 1982 până astăzi, în toate cataloagele muzicale şi pe toate site-urile de specialitate, indiferent de titlul variantei sau interpret, la provenienţa piesei este menţionat: folclor. Având în vedere toate acestea, Gabi Luncă nu a putut în 1983 şi nici astăzi nu poate să declare ca piesa este compoziţie proprie. În consecinţă, nu are niciun drept asupra ei şi nici căderea să-i revendice paternitatea.“

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.HeyNews.ro acele mesaje, comentarii, opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.

comentarii

Dacă ai un subiect despre care vrei să scriem sau ai surprins imagini foto sau video cu o vedetă scrie-ne pe adresa de e-mail heynewsro@gmail.com.

Lasa Comentariu

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai Multe in Vedete

To Top
error: Contentul este protejat!